нічний ефір

В мене є одна дурнувата звичка, ще з гуртожитку. 
Коли я приходжу з вулиці навесні, влітку чи восени, я ніколи не переодягаюсь. 
Тобто сьогодні я ходила по Че вночі, прийшла, і вже з опівночі сиджу в тому, в чому виходила з дому. 
До чого це я. 



ЗВИЧКИ

Так, звичка пити каву наніч в мене давно. Ну як давно, з 11 класу. Бо саме в ночі я гіперпродуктивна. Робити домашку, писати курсові, квалі, малювати чи писати блог я можу не раніше 11 години ночі. До цього часу мені не хочеться взагалі показувати людям, що я вмію творити щось. До 11 години ночі я відчуваю себе, як овоч. 
Сьогодні о 9 вечора мене підкинуло, що треба йти в центр. Проговорила майже весь вечір з мамою, хоча раніше могла телефонувати один раз на два дні. Дивно було говорити три години підряд по телефону. Це для мене той бонус, який я отримала за неприємну штуку, таку як


САМОТНІСТЬ

Як би не було смішно, але це слово вже можна бити, як татуху собі на руці. Всім. 
Я перестала жалітися на світ, і почала просто його сприймати. Ну, принаймні, намагатися. Тобто мене вже не криє від фоток парочок чи компаній в інста. Бабця каже, що я черствію. І вона каже правду. 
В мене рідко що викликає захоплення чи радість. Та і сум також. Натренувала себе в екстренних депресивних ситуаціях просто вмикати автопілот і бути максимально нечутливою. Не хочеться останні краплі якоїсь адекватності спалювати нервами. 
Знаєте, для мене це схоже на те відчуття, коли ти соромишся ходити в клуби, щоб потанцювати. Але потім ти наважуєшся, приходиш і просто вимикаєш все навколо. І танцюєш. Оце приблизно таке щодня. Якась відстороненість і сміливість. Хоча, іноді криє, іноді починаю ображатися на себе і світ, що все склалось саме так. Що вдома мала квадратура, і що я тут сама. 
Почався природній процес відсіювання людей. Всім не сподобалось те, що я стала більш мовчазною і депресивною. Їх почало бісити, що я все частіше відмовляюсь від  тусовок, і, цитую, "пишу про дружбу гнєвні постіки". Так, багато пишу, а все через



ПІДЛІТКОВА ДЕПРЕСІЯ

Було діло. Аньчькі 15 чи 16 років. Розумна дитина і все таке. Я хоч і  не подобалась собі зовнішньо, але в мене була скажена мотивація. Я почала пити більше водички, бігати, ходила тоді на волейбол, художня школа, і купа активностей... 
У вихідні мене кликали на "МИР". Це клубєшнік у нашому місті. Та я відмовлялась, типу "я краще побігаю/я зайнята/ треба батькам допомогти". Всі ржали, і казали, що я дічь. Тоді якось мені забороняли гуляти допізна, батьки не відпускали навіть на деякі дні народження друзів, телефонували часто, коли гуляла, і казали "бігом йди додому". Так, всі знущалися і з цього. 
Зараз третина моїх однокласників наркомани без роботи. Одні уже чоловіків познаходили, з дітьми, інші за кордоном, деякі гарують, так як я. 
Час минув, тепер мені 21. У мами і досі така звичка - гнати мене додому. Але тепер забороняти мені гуляти нема як. Не тому, що я далеко від дому. 
Я не гуляю тепер. Нема коли. Я працюю. Тепер всі відмовки стали реальністю. 
Коли мої знайомі гуляли в підлітковому віці, я сиділа вдома, ревіла і дивилась ютуб. Це мене заспокоювало. Я шукала щось цікаве, смішне. Мене затягувало в соцмережі все сильніше, батьки це помітили. Намагалися заборонити сидіти за компом, кричали, грозилися викинути його. Багато в нас було скандалів. Але одного разу все зайшло занадто далеко. В мене була занадто сильна істерика, і я майже годину кричала і доводила - це все через те, що в мене не було друзів, що мене не відпускали гуляти. 
Так, не вибачався ніхто. Реакції не було. Тоді я поїхала до бабці, і цілу ніч сиділа надворі, пила чай, і мене трусило. Тоді були перші думки про


СУЇЦИД

Є дуже хороша штука, яка називається "здоровий глузд". Літератури на цю тему я прочитала безліч. Моя цікавість змушувала перечитувати висновки судмедекспертизи, некрологи, довідники з фармацевтики. Ця цікавість не проходила і в університеті. 
Це був період диплому. Це була остання пачка гліцину і валідолу в моїй аптечці. 
Ви думаєте, я їх випила? Ні.
Я їх взяла з собою на кухню. Поклала на столі. І всю ніч дивилася на них. Просто думала про те, а що буде після. Як будуть збирати пазл із асфальту (вікна балкону в гуртожитку виходять на асфальт), як буде судова тяганина, ну і все таке інше. О 6 ранку я випила 2 таблетки гліцину і лягла спати, бо мене трусило. І це був той день, коли я вимкнула телефон і до наступного ранку не виходила з кімнати, не вставала з ліжка, не пила води, а просто лежала і слухала музику. Ніхто мене не шукав, хто заходив у кімнату, думав, що я сплю. Та ні. Я  нікому не розповідала ту дічь. Бо всі сказали б: "Бля, перестань чудить, забєй, все буде нормально!". 
Суїцидальні думки і депресія (із моєї вини, це не з небес впало) переросли в дещо страшніше. Апатію. Абсолютну апатію. З моменту захисту кваліфікаційної настала апатія. 
Я усвідомила, що все позаду, але мені не хотілося святкувати випускний. Мені було все одно, з відзнакою мій диплом, чи ні. Хотілося спокою. Сирена іноді вила в голові, але я її навчилась вимикати. Це вже не був страх перед життям. 
Настав період прийняття всього так, як воно є. Просто перестала боятися. 
Якщо знайду час - поїду робити новий пірсинг. Раніше я не могла робити те, що мені хочеться. Тепер можу. 
Коротка стрижка - береш гроші і йдеш в салон. Пірсинг - шукаєш майстра  і проколюєш. Не хочеш іти кудись - не шукаєш відмовок, а кажеш "в лоб", так як воно є. Можете сказати, що я вже підзадовбала всіх своїм "унинієм". Та що ще відчувати, коли більше не відчуваєш нічого. 



ХАОС

Це пустота, в якій є все. Але воно в страшенному безладі, бо я не налаштована розкласти все по полицях. 
Насправді все просто.... Якщо не любите ваніль, то пролистуйте до кінця. Я попередила. 
Насправді все просто. Так, мені 21 рік. Незаміжня. Друзі є. Гроші іноді є. Батьки живі - здорові, тьфутьфутьфу. А любові нема. Аньчька - як черствий Бородінський хліб. 
Після того, як я любила одну особу, і як він мене морально знищив, я більше не довіряю ні одній людині на цьому світі. Вибачте, мої друзі, але це правда. Я не вірю в слова, поки вони не збуваються. 
Мене перестали достатньо обіймати на другому курсі. Так, це була весела частина мого життя про гуртожиток. Я вчилась, ми постійно спілкувались. І я віддавала багато тепла і уваги іншим людям. При зустрічі ми обіймались, сиділи на Пагорбі Слави, сиділи в гуртожитку. В один момент я була абсолютно щаслива, бо поруч була людина, якій я довірила б все - навіть своє життя. Потім пів року тиші. Різко, несподівано. Просто ігнор. Я готова була визнати "свою вину", щоб тільки відчувати себе знову  у безпеці. 
Я пробачаю всіх людей, завжди, що б вони не зробили. Все минуло. Зараз, при зустрічі, ми обіймаємось, як і раніше. Але я не відчуваю нічого. Пусто. 
А все це сталось того, що я вже була впевнена - хоч заміж і не вийду, але є людина, якій я могла розповісти абсолютно все. Є людина, яка приходила до мене і в здоров'ї, і в хворобі. Одне класно - в нас є і досі таємниці, які знаємо тільки ми. І мене гріє спогад, коли ми о 5 ранку їли торт на холодній кухні. То була зима, і незабаром в мене мав бути 19 день народження. На який вже він не з'явився. 
Так. Аньчька колись вміла любити людей. Зараз можу при вітанні обійняти чи то колег про КВН-у, чи друзів, чи колег на роботі. 
Коли обіймаєш дівчину, то робиш це тільки щиро. Така жіноча суть. І намагаєшся віддати хоч якесь тепло. 
З чоловіками все інакше. Це ті пів секунди, які я намагаюсь втримати протягом декілька днів. Бо єдине, що відчуваєш в такі моменти, це захист. Просто захист. Наче тобі замість обіймів кажуть: "Ля, Іщенко, та все буде добре, забий ти на це все!". 
І так, справді, в мене виходить забити на все.
До речі, зараз факт: хлопці завжди обіймають щиро. Дівчата можуть лукавити. Так завжди було. 
Ця штука про "8 обнімашок за день" називається "тактильний ключ". Тактильний ключ до здорової психіки. 
Обіймати людей зі своєї ініціативи - це просто. Я це застосовую постійно, бо знаю, що є такі, як я, і їм це потрібно. Їм треба знати, що вони ще потрібні цьому світу. 
Був смішний випадок нещодавно. Приїхала я додому, зустрілась зі своїм бро. За звичкою, після вітання, він мене обійняв. Стоїмо. І тут я почала плакати. Питає:
- Бля, шо таке? Ти чо?
- Мене ніхто не обнімав так іскріннє вже пів года. 
Після цьої фрази почали сміятися. Ох, ці двозначні шутєєчки...
Я відійшла від суті. 
От вона, розгадка до загадки - самотність. 
Тільки це не та самотність, коли свербить в одному місці, а просто потреба в постійній комунікації. Тільки щоб не монолог, а діалог. Краще полілог. Щоб був час випити кави, поговорити, зателефонувати, сміятися, ну і все таке. Тож після цього логічно буде зробити 



ВИСНОВКИ (прям курсова робота якась)

Це як хронічна хвороба. Обмеження з дитинства виховали в мені обережність, здоровий глузд і... низьку самооцінку. З цього всього маємо зараз декілька неприємних штук: 
1) Коли була мала, батьки казали "куди ти їси?". Так, я була пончиком, бо це був перехідний вік і гормони. Зараз в мене проблеми з харчуванням (простіше кажучи, на нервовому підґрунті, я не можу нормально їсти), і вони вже кажуть "не голодуй!". А я з моменту останньої сесії в університеті схудла на 11 кг. І це просто через нерви. І так, я досі не можу полюбити себе. (Хоча деяким так не здається. І так, "Аня, іди в зал" на мене не діє. Можу написати про це окремий допис, але зараз дого розписувати, чому заняття в залі бахнуть по ментальному здоровлю).
2) В дитинстві не дозволяли гуляти. Зараз я могла б піти "во всє тяжкіє", але...я не хочу більше. Я не хочу гуляти. Хай є аргумент "гуляй, поки молода", але він також не діє. Геть не до того зараз. 
3) Зараз мені хочеться спілкуватися з декількома людьми. І все. Від інших найчастіше або підйоби, або критика мого ментального здоров'я (наче я сама собі знущання в школі начаклувала). Я відсторонила від себе людей, які тільки говорять, а мене не хочуть слухати. Ці люди кажуть, що я зверхня. Може й так. А може й ні. 
4) Правда. Всюди. В університеті особливо, за що я отримувала по цимбалам. Мені часто доводилось брехати, щоб від мене відчепились. Тепер все одно. Потроху вчусь казати людям правду в очі. Це не всім подобається, та і не повинно. 
5) Без любові і уваги люди черствіють. Пофігу, чи багато мені років, чи мало. "Ти ще молода" тут геть не аргумент. Увага треба всім. А тепло і турбота - поготів. 

Я вже дві години пишу цей допис. Від кави бурчить живіт, і цілий день сіпається праве око. 
Хто зна, життя котиться, куди котиться. Майже всі мої знайомі знають мене, як веселушку. І бісяться, коли я знов задовбую своїм блогом і депресією. 
Ніхто не бачить людей, коли вони вдома. 
Насправді, я вмію бути серйозною. Просто якщо ти не будеш веселим, світ відвернеться від тебе. А це єдине, що лишилось, що не повернулось до мене сракою, і що може мене сприймати. 

"Ань, якшо тобі нема з ким поговорить - пиши. Виписуй все, шо болить, на папір, чи пічатай. Стане легше, це точно".
Це не приколи, і не привертання уваги. Це стан. 19 місяців, коли нема жодного повністю щасливого дня. Кожен день американські гірки з настроєм. Просто нема сенсу мовчати, приховувати все в середині і корчити з себе нєпріступную крєпость. Я б це могла комусь розповісти. Але ніхто не питає, знач людям воно не треба. Хоча увага цьому треба. 
Бо якщо я загублюсь, то треба, щоб ви помічали депресивні сигнали у своїх знайомих, друзів чи рідних.
Звичайно, бажаю щиро, щоб ви ніколи - ніколи того всього не відчували, щоб у вас було достатньо любові, тепла, щоб ви любили себе такими, які ви є. 
Кожна людина красива і хороша. Треба вміти розкрити цю хорошу сторону. І ніколи не забивати болт на депресію. Бо від цього люди помирають. 

Кожен день на самоті в квартирі - це дисципліна. Це максимальне вміння тримати себе в руках. Просто робити буденні справи. І якщо підступає тривога чи паніка - сирена всередині гуде. А я лягаю на ліжко, заплющую очі і повторюю, поки треба буде:
"Ще не час, і ніколи не час. Це буде боляче, в першу чергу, для тебе. Не зараз".

Порізи на руках - болюча штука. Я вже знаю, яке б татуювання перекрило шрами. Це були б лавандові гілочки. 
Та число тих, хто вижив після суїциду менше, ніж тих, хто вмер. 

От тут сирена перестає гудіти. Я піднімаюсь з ліжка. І в мені, на превелике щастя,  починає працювати здоровий глузд. 
Тільки уявіть собі, і так кожного дня. Кожен день, як боротьба. І поки що, сили рівні. 

Читайте мій блог, будьте розумниками, і не беріть цей текст близько до серця. Зі мною все буде добре, і чорт, вже четверта година ранку. Може засну, а може і ні. 

XO







Коментарі

  1. Casino Site | Try Your Luck at a Casino!
    Casino Site. The Best Online Casino With the Best 인카지노 Software, No Download, No Deposit 카지노 Bonuses. Play Hundreds of games, Get Free Spins 바카라사이트 or Cash

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації